De keuze van materialen in de keuken is van groot belang. Het werken met voeding vraagt immers een bacterie-vrije omgeving en de materialen in de keuken moeten ookgebruiksvriendelijk en makkelijk te onderhouden zijn. Bovendien speelt ook het aspect van stijl. De sfeer die door de keuze van materialen wordt neergezet is in onze hedendaagse wooncultuur van steeds groter belang. In combinatie met het te spenderen budget maken al deze aspecten de materiaalkeuze tot een niet te verwaarlozen onderdeel in de planning van uw keuken.
Afwerking en materialen van de corpussen
De corpus van een kast wordt gemaakt uit panelen. Dat materiaal is vaak melamine, laminaat, multiplex of volkern. Het front van de kast wordt meestal gemaakt van melamine, laminaat, folie, fineer, massief hout, gelakt of volkern.
Panelen voor de corpus van de keukenkast
Een paneel is samengesteld uit een drager en een afwerkingslaag (deklaag) onder en boven. Deze afwerkingslaag is niet altijd aan beide zijden identiek. De drager zelf is van spaanplaat, MDF, multiplex of volkern. De deklaag is meestal melamine of laminaat.De drager
De spaanplaatdrager is een plaat die wordt samengesteld uit houtspaanders en lijm. De gebruikte lijm is niet waterbestendig. Indien dit wel zo is, dan spreekt men van een watervaste plaat. In de meeste gevallen wordt in een keuken geopteerd voor de niet-watervaste plaat. Bij een drager wordt de kwaliteit bepaald door de zogenaamde densiteit van de plaat. Dit is de vastheid waarmee ze geperst werd. Bij een goede densiteit kan men de verankering van schroeven enz. in de plaat garanderen.
MDF-dragerMDF (Medium Density Fibreboard) is een tweede veel gebruikte drager. Het is ook een persing van verschillende materialen.MDF is vooral geliefd om z’n gladde oppervlak. Ook hier bestaan nog veel verschillende soorten en densiteiten al naargelang de toepassing. Zo is er bijvoorbeeld HDF, High Density Fibreboard, vooral gebruikt bij uitgefreesde en gelakte panelen.
multiplexdrager
De multiplexdrager is samengesteld uit een aantal dunne laagjes hout die in gekruiste richting op mekaar gelijmd worden (al of niet watervast) en dan voorzien van een toplaag aan beide zijden. De kwaliteit van deze plaat is recht evenredig met de gebruikte houtlagen.
Een volkerndrager is samengesteld uit een groot aantal lagen kraftpapier gedrenkt in fenolhars en onder zeer hoge druk samengeperst en aan beide zijden voorzien van een toplaag. (3 Ã 20 mm dikte)
De deklaag
Melamine is een in melaminehars gedrenkt bedrukt papier (decors) van enkele tienden mm dikte dat later, onder hoge druk op een drager gekleefd, ons melaminepaneel wordt waarmee we de corpus gaan vervaardigen. De dikte van deze melaminelaag samen met de densiteit van de drager is bepalend voor de kwaliteit van het afgewerkte paneel. Laminaat of HPL (High Pressure Laminaat) is net als volkern, samengesteld uit enkele laagjes kraftpapier gedrenkt in fenolhars en daarna onder hoge druk en temperatuur samengeperst en voorzien van een decorlaag aan de bovenzijde. Ook hier is de dikte (0,6 tot 1,2 mm) samen met de drager bepalend voor de kwaliteit van het paneel.