ingrediënten
voor 4 personen
- 4 stukken zalmfilet met vel van 200 g
- 600 g aardappelen
- 60 g boter
- 3 eiwitten
- 1 dl melk
- 2 dooiers
- 4 courgettebloemen
- 200 g zeekraal
- 2 dl tempura beslag
- 1 dl visbouillon
- 0,5 dl room
- 0,5 dl witte wijn
- 50 g koude boter
- een paar saffraandraadjes
bereiding
- Kook de aardappelen gaar, bloem ze goed op. Pureren tot een gladde massa. Roer hier de dooiers, de gesmolten boter en de melk doorheen. Breng op smaak en laat afkoelen. Klop de eiwitten met een snuifje zout op tot een stevige massa en spatel door de puree. Doe deze luchtige puree in ingevette vormpjes. Vul de vormpjes voor max 80%. Bak 20 min af op 200°C. Tijdens het bakken de oven niet openen om het gaarproces niet te verstoren.
- Breng de bouillon samen met de room en de witte wijn aan de kook. Laat voor de helft inkoken en mix hieronder de koude boter samen met de saffraan.
- De zalm grillen en verder laten garen in de oven. Haal de courgettebloemen door het tempurabeslag en frituur gedurende 2 min. op 180°C. Voor het dresseren de zeekraal kort wokken.
Wist je dat?
Noorse Atlantische zalm bevat veel omega-3 vetzuren (aminozuren) en is rijk aan vitamine A en D. De vis bevat bovendien een hoge concentratie vitamine B12 en B6. De voedingswaarde per 100 g is gemiddeld 220 calorieën. Daarmee is de zalm een zgn. vette vis, maar de 16 g vet per 100 g die hij bevat, zijn hoofdzakelijk onverzadigde vetten die bijdragen tot een gezond hart.