ingrediënten
voor 4 personen
- 5 kipfilets
- 100 g shiitake
- 100 g eiwit
- 1 pakje spinazie
- 1 kg aardappel
- 5 dl melk
- 160 g boter
- 250 g bloem
- 8 eieren
- 4 dl kalfsjus
- 1 dl room
- 20 ml cognac
- 12 roosjes romanesco bloemkool
bereiding
- Voor de soezenaardappel: kook de aardappelen gaar, bloem ze op. Breng de melk met de boter aan de kook. Voeg al roerend de bloem toe en blijf roeren tot er zich een deeg vormt. Het deeg hierna koud kloppen in de keukenrobot en de eieren 1 voor 1 toevoegen.
- Breng de bouillon samen met de room en de Noilly Prat aan de kook. Laat voor de helft inkoken en mix hieronder de koude boter.
- Voor de kiprollade: snij de kip open en sla deze plat met een pan. Maak een farce van 1 kipfilet, shiitake en het eiwit. Doe dit door alles samen te cutteren. Spuit deze in de kipfilet en rol deze stevig op in keukenfolie. Gaar de rollades 20 min in de stoomoven.
- Kook de kalfsjus in samen met de room en de cognac. Frituur het dauphine deeg in vet van 180°C tot ze boven komen drijven. Blancheer de bloemkoolroosjes in lichtgezouten water.
Wist je dat?
De shiitake is een eetbare paddenstoel, zijn oorsprong vindt in China en Japan.
De paddenstoel is dan ook een populair ingrediënt in de Aziatische keuken.
Hij heeft een voorkeur voor harde houtsoorten zoals eik, beuk en tamme
kastanje. Na droging wordt de smaak uitgesprokener. De shiitake is een ware delicatesse en behoort tot de duurste paddenstoelen die er te koop zijn. Hij gaat, ten slotte, terug op eeuwenoude traditie, waarbij hij voornamelijk gekweekt werd voor zijn geneeskrachtige werking.