ingrediënten
voor 4 personen
Voor de citruscrumble:
- 100 g boter
- 100 g suiker
- 90 g bloem
- 90 g amandelpoeder
- 3,5 g zout
- zesten van 1 citroen en 1sinaasappel
- 60 g speculoos
- 135 g water
- 200 g suiker
- 100 eiwit
- 175 g citroensap
- 200 g suiker
- 275 g ei
- 5 g geweekte gelatine
- 100 g zachte boter
- 500 g water
- 175 g rietsuiker
- sap van 4 limoen
- 5 takjes munt
- 8 cl rum
bereiding
- Voor de citruscrumble: meng alle ingrediënten in de keukenmachine en verdeel de deeg in rotsjes over een bakplaat. Rasp er wat zeste van citroen en sinaasappel over en bak 25 minuten in de oven op 150°C. Laat de crumble afkoelen.
- Voor de crème van citroen: roer alle ingrediënten op een matig vuur los. Breng de pudding tot het kookpunt, giet dan in een koude kom en smelt de gelatine erdoor. Dek af met plastikfolie en laat in de koelkast afkoelen tot 37°C. Klop de crème los, maak de boter smeuïg en klop ze deel na deel door de crème. Dek af met plastikfolie en plaats in de koelkast. Breng de crème voor het dresseren over in een spuitzak.
- Voor de meringue: kook het suikerwater op tot 118°C. Klop het eiwit met de suiker op in de keukenmachine en breng voor het dresseren over in een spuitzak.
- Voor de mojitogranité: water met suiker koken. Laten afkoelen. Dan de munt, limoensap en rum toevoegen. Invriezen en regelmatig roeren.
Wist je dat?
De mojito is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt waaraan ijs wordt toegevoegd. De mojito vindt zijn oorsprong op Cuba. Mogelijk is het drankje daar op de suikerplantages ontstaan. De mojito werd oorspronkelijk gebruikt als medicijn.