Werking van een binnenfilter
De dampkap uitgerust met een binnenfilter zal de vrijgekomen dampen door een filter leiden, waardoor deze gezuiverd worden van ongewenste elementen. De gezuiverde lucht zal vervolgens opnieuw de keuken binnen worden geblazen.
Het kan voorkomen dat een rechtstreekse afvoer van de kooklucht niet mogelijk is omdat er geen opening in de buitenmuur gemaakt kan worden of omdat de lengte van het afvoerkanaal te lang zou zijn. Meestal is dit het geval wanneer de keuken niet aanpalend is bij een buitenmuur. Tevens kunnen er bouwkundige beperkingen zijn waardoor de rechtstreekse afvoer niet tot de mogelijkheden behoort. In dit specifiek geval is men gedwongen om te kiezen voor een dampkap met een zogenaamde binnenfilter, ook wel actieve koolstoffilter genaamd.
De dampkap met binnenfilter zal makkelijker te installeren zijn dan een dampkap met afvoer. De dampkap uitgerust met een binnenfilter zal de vrijgekomen dampen door een actieve koolstoffilter leiden, waardoor deze gezuiverd worden van ongewenste elementen. De compacte actieve koolstoffilter heeft een enorm werkingsoppervlak, wat ongeveer overeen komt met de oppervlakte van een voetbalveld. De actieve kool bindt en neutraliseert vetten en geurtjes. De gezuiverde lucht zal vervolgens opnieuw in de keuken worden geblazen. Dat proces noemt men recirculatie. De luchthoeveelheid zal dan ook steeds hetzelfde blijven daar er geen lucht wordt afgevoerd noch aangevoerd.
De binnenfilter is echter niet in staat de warmte en het vocht uit de kooklucht te elimineren. Vandaar dat de teruggeblazen lucht nog steeds warm en vochtig zal zijn, wat condensatie op ramen en koudere oppervlakten kan veroorzaken. Bovendien zal er geen overtollige warmte afgevoerd worden, wat een groot nadeel kan zijn tijdens de zomer. Tijdens de winter biedt deze technologie dan weer een aanzienlijk energetisch voordeel daar er geen opgewarmde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Wanneer u over dit systeem beschikt moet u dan ook steeds zorgen dat er genoeg ventilatie in de keuken aanwezig is, zodat uw keukeninterieur niet door vocht beschadigd wordt.
Na verloop van tijd zal de binnenfilter verzadigen. Een indicator op uw dampkap zal u er op wijzen dat de filter vervangen moet worden.
Een bijkomend nadeel van dit systeem is dat het wat luider is dan een correct geïnstalleerd systeem met luchtafvoer.
Dampkappen die functioneren met een binnenfilter hebben veel minder capaciteit dan dampkappen die zijn uitgerust met een afvoersysteem. Dit betekent niet dat een dampkap met afvoer geen filters heeft. De filter speelt bij een dampkap met afvoer een minder prominente rol. De afzuigcapaciteit en het zuiveren van de lucht wordt immers sterk beïnvloed door het afvoersysteem, en niet hoofdzakelijk door de binnenfilter.