De dampkap zonder motor is bijna geruisloos omdat de motor in een andere kamer of op het dak gemonteerd wordt.
Bij de dampkappen met afvoer kan men opteren voor een model met of zonder motor.
Bij een model zonder motor zal de motor niet in de dampkap zelf zitten, maar zal deze op een andere plaats in het interieur of zelfs buiten gemonteerd worden. Sommige merken hebben dampkappen ontwikkeld waarbij men mits de verwijdering van enkele schroeven de motor uit de dampkap kan halen zodat deze elders geplaatst kan worden.
Maar waarom moet het onderscheid tussen met of zonder motor gemaakt worden?
Het antwoord op deze vraag is dubbel. Enerzijds kan men er bewust voor opteren om een zo stil mogelijke dampkap in de keuken te monteren. Hoewel er reeds zeer stille dampkappen bestaan met geïntegreerde motor, kan het nog stiller. Men opteert dan voor een motorloze dampkap en men plaatst de motor op afstand, in een aanpalende ruimte of zelfs buiten tegen de gevel of op het dak. Op deze manier weert men het geluid van de motor zelf uit de keuken. De dampkap is met de motor verbonden met een buizensysteem. Een bijkomend voordeel naast het geringe geluidsniveau van deze oplossing is de grotere efficiëntie: het is namelijk stromingstechnisch gemakkelijker om lucht door een buizensysteem te “zuigen” dan ze er door te “duwen”.
Deze technologie kan zowel voor de wandgemonteerde of eilanddampkappen worden toegepast alsook voor systemen met randafzuiging.
Anderzijds kunnen motorloze dampkappen ook worden gebruikt in woningen die zijn uitgerust met een centraal vertilatiesysteem. Appartementsgebouwen zijn vaak uitgerust met een centraal ventilatiesysteem waaraan ook dampkappen kunnen worden aangesloten. Toestellen met motor kunnen echter het hele systeem danig verstoren, waardoor er best geopteerd wordt voor een motorloze variante.De dampkap zonder motor wordt simpelweg gekoppeld aan het centraal afzuigsysteem in uw woning. Indien men de dampkap aansluit aan het centraal afzuigsysteem moet de installateur echter zeer behoedzaam te werk gaan, er kan immers niet om het even wat aangesloten worden. Men zal steeds rekening moeten houden met de capaciteit van dat systeem. Bovendien moet de mogelijkheid er zijn om extra kleppen tussen de dampkap en het centraal afzuigsysteem te plaatsen. Ook hier bestaan er verschillende oplossingen: de mechanische klep die door de gebruiker manueel dient te worden geopend op het ogenblik dat men de dampkap wenst te gebruiken; de elektromagnetische klep die opent na een druk op een knop of de thermo-elektrische klep die opent wanneer tijdens het koken de temperatuur onder de dampkap stijgt.
In nieuwbouwwoningen is het installeren van een ventilatiesysteem reeds een aantal jaren verplicht. Het minimum vereiste systeem laat echter niet zomaar toe er een dampkap op aan te sluiten. Indien dit gewenst is, dient men dit op voorhand met de architect te overleggen. In het andere geval zal men naast het ventilatiesysteem een klassiek dampkapsysteem kunnen installeren.
Een belangrijk voordeel van de dampkap zonder motor is dat deze bijna geruisloos functioneren, en dat men dus nauwelijks merkt dat de dampkap ingeschakeld is.
Meestal beschikken de dampkappen met motor over één enkele motor, maar sommigen beschikken over twee motoren. Tweemotorige toestellen worden aangewend indien een grotere afzuigcapaciteit gewenst is. Vaak zijn tweemotorige dampkappen luidruchtiger dan de eenmotorige varianten, maar bepaalde fabrikanten laten de twee motoren in tegengestelde zin draaien, waardoor ook deze toestellen een zeer laag geluidsniveau kunnen hebben.