Nieuwbouw huizen, en vaak ook appartementen worden steeds meer voorzien van een centraal ventilatiesysteem. Dit heeft zeker zijn voordelen, maar het centraal ventilatiesysteem heeft ook zijn beperkingen in combinatie met een dampkap.
Het systeem is bedoeld voor ventilatie, maar de dampkap kan hier eveneens op aangesloten worden.
Tussen de dampkap en het systeem wordt een klep geplaatst die geopend moet worden wanneer men de dampkap wenst te gebruiken. In het geval er geen klep wordt voorzien zal de dampkap continu werken. De dampkap mag in geen geval over een motor beschikken, omdat deze dampkappen tijdens hun werking het ventilatiesysteem zouden kunnen verstoren.
Indien er geen terugslagkleppen ter hoogte van de aanzuigopeningen werden geïnstalleerd, kunnen kookluchtjes door de dampkap met motor in de geventileerde ruimtes geblazen worden, wat zeker niet de bedoeling is.
Indien de capaciteit van het ventilatiesysteem voldoende is zal er echter geen probleem zijn bij installatie van motorloze dampkappen. Let er wel op dat dit systeem slechts in staat is om 120 Ã 150 m3/u lucht af te voeren. Juist voldoende dus om het volume lucht zes maal per uur te vervangen. (bij een keuken met een volume van 25 m3). Bovendien valt op te merken dat het debiet van de aan een centraal systeem aangesloten motorloze dampkappen niet zal kunnen geregeld worden.