Zoals zijn benaming doet vermoeden is de multifunctionele oven een apparaat dat meerdere verwarmingsmethodes (functies) in één toestel combineert. Zo kan je met een en hetzelfde toestel ontdooien, opwarmen, grillen… Toch vindt de multifunctionele oven zijn oorsprong in de conventionele oven.
Begin jaren ‘70 kwamen de elektrofabrikanten met een nieuw soort oven op de proppen: de warmeluchtoven. De eerste warmeluchtovens waren van hetzelfde principe als de conventionele ovens, maar met 1 verschil: in de achterwand werd een ventilator geplaatst die de warmte deed circuleren in de ovenruimte. Door die betere verspreiding van de warmte volstond een lagere temperatuur voor het verkrijgen van hetzelfde effect.
Het principe is eigenlijk eenvoudig : net zoals je sneller bruint met een zacht briesje, zullen je gerechten sneller en beter garen wanneer er een constante circulatie is van warme lucht.
Daarenboven kan men tegelijkertijd op verschillende niveaus werken en wordt de opwarmingstijd aanzienlijk korter. Enige tijd later kwamen de fabrikanten op het idee om rond de ventilator een extra ringweerstand te plaatsen. Hierdoor werd de warmte nog intenser, zodat men ging spreken van een heteluchtoven.
In de meest elementaire uitvoering is een multifunctionele oven de combinatie van een conventionele oven met een warmeluchtoven. De hedendaagse multifunctionele ovens hebben echter heel wat meer te bieden gaande van ontdooien tot een warmhoudfunctie.