De ovensymboliek
Ontdooien
Bij het dooiproces wordt de ventilator in beweging gezet, maar wordt er niet verwarmd.
Deze functie dient voor het ontdooien van diepgevroren voedingswaren zoals vlees, gevogelte, vis, brood. In principe kunnen vele gerechten diepgevroren bereid worden. Indien men toch de voorkeur geeft aan ontdooien, kan dit versneld gebeuren via deze ontdooistand.


Boven- en onderwarmte (conventionele oven)
Dit is de klassieke verwarmingswijze waarbij de boven- en onderweerstand samenwerken. De temperatuur wordt geregeld door middel van een thermostaat.
De conventionele manier van verwarmen is ideaal voor het bereiden van een knapperig gebraad of voor het bakken van biscuits, taartjes en souffl├ęs. Ook fruittaarten en quiche zullen het lekkerst zijn bij deze verwarmingsmethode. In het vakjargon spreekt men soms ook wel van “intensief bakken”.

Boven- en onderwarmte speciaal
Deze functie is vergelijkbaar met de voorgaande, maar zorgt voor een verhoogde vochtigheidsgraad in de oven door het afsluiten van de oververluchting. Daardoor kan er minder vocht uit de ovenruimte ontsnappen: ideaal voor het bereiden van gerechten die dienen te rijzen. De ovenverluchting die actief is in alle andere functies is noodzakelijk voor de toevoer van verse lucht in de ovenruimte. Deze zorgt voor de aanvoer van zuurstof, noodzakelijk om goed bruiningsresultaat te verkrijgen.

Onderwarmte
Bij onderwarmte treedt enkel de onderste weerstand in werking.
Dit is de meest gebruikelijke methode voor het bereiden van gerechten ‘au bain-marie’ of om onderaan na te bruinen.

Warmhouden
De gerechten worden warm gehouden zonder dat ze verder garen. Hierbij worden lagere temperaturen gehanteerd, tussen de 50° en 80° C.

Hetelucht
De ventilator in de achterwand verspreidt de warmte die geproduceerd wordt door de ringweerstand gelijkmatig over de hele ovenruimte. Hierdoor kan men perfect bakken tot op 3 niveaus. Een ander voordeel is dat men de temperatuur tussen de 10 en 20 °C lager kan instellen en dus heel wat energie besparen.

Circotherm
Is een hete lucht technologie waarbij niet langer met ventilator maar met een turbine wordt gewerkt in combinatie met een ringweerstand met hoger vermogen. In combinatie met openingen in de achterwand van de oven kan aan de lucht een gerichte beweging met hoge snelheid (tot 10 m/s) gegeven worden. Deze technologie laat de hete lucht rond drie niveaus in de ovenruimte circuleren. De warmtesensatie op het gerecht is zo hoog dat met de temperatuur tot zo’n 60° C lager kan worden ingesteld dan bij een conventionele oven, met hetzelfde resultaat binnen dezelfde tijd. Deze functie zorgt ervoor dat het gerecht veel minder spat, waardoor de oven makkelijker te reinigen is. Bovendien is het met deze technologie niet langer nodig de oven voor te verwarmen. Daar met een hoger weerstandsvermogen wordt gewerkt, is het hier perfect mogelijk totaal verschillende gerechten op 3 niveaus tegelijk klaar te maken zonder overdracht van smaak of geur. Door de gerichte luchtbeweging is het mogelijk de deur tijdens het kookproces te openen zonder dat dit een invloed zal hebben op het resultaat.


Hetelucht met boven- en onderwarmte
Deze verwarmingsmodus combineert boven- en onderwarmte met de hete lucht afgegeven door de ringweerstand. De ventilator zorgt voor de circulatie van de lucht.
Dit is de ideale stand voor het realiseren van uw culinaire hoogstandjes. Door het samenwerken van alle verwarmingselementen is er immers een constante temperatuur op de 3 niveaus. Daarenboven is er een razendsnelle opwarming.

Pizzastand
Dankzij de combinatie van onderwarmte en hetelucht is deze verwarmingswijze
optimaal voor het bereiden van pizza’s. Door de onderwarmte zal de bodem van de pizza immers extra krokant worden.


Grill
De grill garandeert de perfecte steak of vis en het vermogen kan op verschillende standen worden ingesteld al naargelang het gerecht dat men wenst te grillen of het resultaat dat men wenst te breiken. Soms biedt de oven zelfs de mogelijkheid om de grootte van de grill aan te passen aan de grootte van het te grillen gerecht.

Geventileerde grill
In deze strand werkt de grill samen met de ventilator, maar op een uitgekiende manier: wanneer de grill werkt, zal de ventilator zijn uitgeschakeld en omgekeerd. Deze speciale sturing is er zo op bedacht dat tijdens de werking van de grill de infrarode straling optimaal het braadgoed kan bereiken voor een optimaal bruiningseffect. Bij uitgeschakelde grill laat de ventilator de warmte rond het braadgoed circuleren om het in de kern te garen. Deze combinatie is eigenlijk substituut voor het klassieke “braadspit”. Dankzij de ventilator wordt de lucht verspreid in de ovenruimte en is het niet langer nodig dat het voedsel draait. Men zal echter wel het braadgoed halverwege het braadproces moeten draaien om ook de onderkant mooi knapperig bruin te krijgen. De geventileerde grill is het uitermate geschikt voor het knapperig braden van kalkoen, eend of vlees.

Intensieve hitte
Bij deze instelling zal de onderwarmte krachtiger zijn dan de bovenwarmte. Men spreekt in dit opzicht ook wel van intensieve hitte. Dit soort verwarming garandeert een mooi resultaat bij het bakken van allerhande taarten of quiches in een bakvorm. Het probleem is vaak dat bij taarten of quiches met “natte vulling” het deeg in de bakvorm niet bruint of knapperig wordt, maar eerder wak is. Dit is te wijten aan een tekort van vermogen onderaan. De intensieve hitte zorgt ervoor dat er extra hitte langs onder wordt toegevoegd zodat de deeg onderaan toch knapperig bruint en dit met eeneen sappig beleg. Haal het gerecht natuurlijk wel tijdig uit de oven.

Rijsstand
Sommige ovens zijn uitgerust met een zogenaamde rijsstand om vers gemaakte gistdegen in de optimale omstandigheden te laten rijzen, namelijk bij een temperatuur van om en bij de 38° C en een licht verhoogde vochtiheidsgraad. Bij sommige toestellen kan zelfs wat water op de bodemplaat toegevoegd worden op de vochtigheidsgraad te verhogen.

Gewichtsautomaat

Veel ovens hebben tegenwoordig ook een ge├»ntegreerd kookboek. Hierdoor worden programma’s als ontdooien of garen deels geautomatiseerd. U dient enkel het soort voeding en het gewicht te selecteren en de oven zal zelf de energietoevoer en kooktijd bepalen. De fabrikanten gaan er prat op dat u op deze manier het beste kookresultaat verkrijgt. Sommige gewichtsautomaten of delen ervan vereisen echter dat het gerecht wordt bereid in gesloten kookpot. Hiervoor komen vitrokeramische of gietijzeren kookpotten met deksel in aanmerking. Inox kookmateriaal is uit den boze. Deze gewichtsautomaat – ook wel braadautomaat genaamd – werd ontwikkeld voor het volautomatisch bakken en braden van vers of diepgevroren vlees of vis. Waar bij de andere braadautomaten het soms nodig is om het grecht te keren of het te overgieten (aroseren) om uitdrogen te vermijden is dit bij de braadautomaat niet nodig. Daar het gerecht in gesloten pan wordt klaargemaakt gebeurt het overgieten automatisch doordat het op het deksel gecondenseerde kookvocht door de zwaartekracht op het gerecht terugvalt. Tegelijk wordt het gerecht toch knapperig en bruin.

$type=two$show=/p/koken.html$count=2$meta=0$author=0

$type=two$show=/p/tips.html$count=2$meta=0$author=0

$type=two$show=/p/keuken.html$count=2$meta=0$author=0

$type=two$show=/p/elektro.html$count=2$meta=0$author=0

$type=two$show=/p/realisaties.html$count=2$meta=0$author=0

Keuken_$t=1$sn=1$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/p/keuken.html

Klein Huishouden_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/elektro.html

Beeld en Geluid_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/elektro.html

Wonen_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/elektro.html

Inbouwtoestellen_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/elektro.html

Algemene weetjes_$show=/p/tips.html$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$

Service_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/tips.html

Onderhoudtips_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/tips.html

$type=one$show=/p/nieuws.html$count=5$comment=0$author=0$p=1

$type=two$show=/p/keukenspecialisten.h$count=10$meta=0$author=0$p=1$show=/p/keukenspecialisten.html

Hapjes_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/koken.html

Voorgerechten_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/koken.html

Hoofdgerechten_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/koken.html

Nagerechten_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/koken.html

Eenpansgerechten_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/koken.html

Kooktips_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/koken.html

Landelijk_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/realisaties.html

Modern_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/realisaties.html

Greeploos_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/realisaties.html

Promoties_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/promoties_13.html

$type=two$show=/p/promoties.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Toestellen_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/toestellen_14.html

Werkvlakken_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/werkvlakken.html

Sanitair_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/sanitair.html

$type=two$show=/p/sanitair.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Spoelbak_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/spoelbak_27.html

$type=two$show=/p/spoelbak.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Types_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/type-spoelbak.html

Werking_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/werking_3.html

Keukenkraan_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/de-keukenkraan.html

$type=two$show=/p/de-keukenkraan.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Types_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/type-keukenkraan.html

Werking_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/werking_24.html

Vaatwassers_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2015/01/vaatwassers.html

$type=two$show=/p/vaatwassers.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Werking_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/werking-van-de-vaatwasser.html

Types_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/type-vaatwassers.html

Ovens_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2015/01/ovens.html

$type=two$show=/p/ovens.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Werking_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/werking-van-de-oven.html

Types_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/type-ovens.html

Kookplaten_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/kookplaten.html

$type=two$show=/p/kookplaten.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Werking_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/werking-van-kookplaten.html

Types_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/type-kookplaten.html

Koelkasten_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/koelkasten.html

$type=two$show=/p/koelkasten.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Werking_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/werking_23.html

Types_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/types.html

Fornuizen_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/fornuizen.html

$type=two$show=/p/fornuizen.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Werking_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/11/werking.html

Types_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/type-fornuizen.html

Espressomachines_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2015/01/espressomachines.html

$type=two$show=/p/espressomachines.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Werking_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/werking_26.html

Types_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/type-espressomachines.html

Dampkappen_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/dampkappen.html

$type=two$show=/p/damkappen.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Werking_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/werking.html

Types_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2016/11/types-dampkappen.html

Toestellen_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/keukengids.html

$type=two$show=/p/toestellen.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Keramiek_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/10/keramiek.html

Glas_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/glas.html

Beton_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/beton.html

RVS_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/rvs.html

Hout_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/hout.html

Corian_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/corian.html

Composiet_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/composiet.html

Graniet_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/graniet.html

Kunststof_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/kunststof.html

Werkvlak_$t=1$sn=1$type=two$c=2$meta=0$p=1$show=/p/keukengids.html

$type=two$show=/p/werkvlak.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Designelementen_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/designelementen.html

Opzetkast_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/opzetkast.html

Kolomkast_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/kolomkast.html

Hoekhangkast_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/hoekhangkast.html

Bovenkast_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/bovenkast.html

Hoekonderkast_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/hoekonderkast.html

Onderkast_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/onderkast.html

Front_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/08/front.html

Materialen_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/10/materialen.html

$type=two$show=/p/materialen.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Corpus_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/corpus.html

Keukenmeubel_$l=0$t=0$sn=0$rm=0$type=one$c=1$meta=0$p=0$show=/p/keukengids.html

Ontwerp_$l=0$t=0$sn=0$rm=0$type=one$c=1$meta=0$p=0$show=/p/keukengids.html

$type=two$show=/p/keukenmeubel.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

$type=two$show=/p/de-keukenencyclopedie.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

$type=two$show=/p/onderhoud-en-tips.html$count=10$meta=0$author=0$p=1

Sanitair_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/sanitair_11.html

Keukenkraan_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/keukenkraan.html

Spoelbak_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/spoelbak_11.html

Service en Herstellingen_$type=two$c=6$meta=0$p=1$show=/2017/09/service-en-herstellingen.html

Naam

aeg,1,Antwerpen,26,beeld en geluid,2,beton,1,beton-onderhoud,1,bovenkast,2,Brussel,1,composiet,1,corpus,2,dampkap-onderhoud,8,dampkap-types,14,dampkap-werking,17,dampkappen,16,designelementen,1,elektro,4,espresso-geschiedenis,1,espresso-types,4,espressomachines,3,espressomachines-onderhoud,5,espressomachines-werking,1,fornuizen,3,fornuizen-onderhoud,1,fornuizen-type,2,fornuizen-werking,1,front,1,gerechten,4,glas,1,glas-onderhoud,1,graniet,1,graniet-onderhoud,1,greeploos,3,Hansgrohe,1,hapjes,9,Henegouwen,14,hoekhangkast,1,hoekonderkast,1,hoofdgerechten,12,hout,1,hout-onderhoud,1,inbouwtoestellen,5,industrieel,1,kastdeuren-kasten,2,keramiek,2,keramiek-onderhoud,1,keuken,37,keukenencyclopedie,8,Keukengids,21,keukenkast,1,keukenkraan,5,keukenkraan-onderhoud,1,keukenkraan-type,6,keukenkraan-werking,6,keukenmeubel,9,keukenmeubels,1,keukenplan,1,keukenspecialist,147,keukenvak,1,keukenvakman,111,klantenservice,4,klein huishouden,2,koelkast-types,10,koelkasten,4,koelkasten-onderhoud,2,koelkasten-werking,2,koken,3,kolomkast,1,kookeiland,1,kookplaten,8,kookplaten-onderhoud,1,kookplaten-types,4,kookplaten-werking,5,kooktips,1,kunststof,1,kunststof-onderhoud,1,landelijk,4,Limburg,21,loft,2,Luik,9,Luxemburg,3,materialen,4,Miele,1,modern,7,nagerechten,12,Namen,5,nieuws,43,nieuwsbrief,7,onderhoud-tips,4,onderkast,1,ontwerp,1,Oost-Vlaanderen,20,opzetkast,1,ovens,4,ovens-onderhoud,6,ovens-types,9,ovens-werking,6,promoties,5,realisaties,3,rvs,1,rvs-onderhoud,1,sanitair,2,sanitair-onderhoud,2,service-en-herstellingen,1,spec,1,spoelbak,3,spoelbak-onderhoud,1,spoelbak-types,3,spoelbak-werking,3,tips,2,toestellen,12,toestellen-onderhoud,10,vaatwassers,5,vaatwassers-onderhoud,2,vaatwassers-types,8,vaatwassers-werking,17,ventilatie,1,vlaams,2,Vlaams-Brabant,11,voorgerechten,16,Waals-Brabant,6,werkvlak,11,West-Vlaanderen,23,wonen,4,
ltr
item
De Grote Keukengids: De ovensymboliek
De ovensymboliek
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiosCVT04JLVEQn8kC4URXhVPC0R11E3d90QRyL0lMiRXpuCjWjNcULqPbfON8zJCXpG-7wJixVI0pDYApFMV64y3jS6jBWCYjTKfQlQAtC3S0_btfYNcv318f1PjdvGL1rp3w33QyGjA0/s1600/shutterstock_309015116.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiosCVT04JLVEQn8kC4URXhVPC0R11E3d90QRyL0lMiRXpuCjWjNcULqPbfON8zJCXpG-7wJixVI0pDYApFMV64y3jS6jBWCYjTKfQlQAtC3S0_btfYNcv318f1PjdvGL1rp3w33QyGjA0/s72-c/shutterstock_309015116.jpg
De Grote Keukengids
https://www.degrotekeukengids.be/2016/11/de-ovensymboliek.html
https://www.degrotekeukengids.be/
https://www.degrotekeukengids.be/
https://www.degrotekeukengids.be/2016/11/de-ovensymboliek.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten ONTDEK ALLES Lees meer Antwoord Cancel reply Delete Door Home BLZ UPDATES Lees alles AANBEVOLEN RUBRIEK ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug naar Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJK Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy