Er bestaan twee mogelijke soorten ventilatoren. De combinatie motor/ ventilator vormt de basis van de werking van de dampkap met motor.
- De axiale ventilator
- Tangentiële ventilator
De axiale ventilator
bestaat uit een motor met een ventilator die de lucht aanzuigt en wegduwt volgens de richting van de as van de ventilator. Men kan dit type ventilator het best vergelijken met de klassieke ventilator die in de zomer wordt gebruikt om verkoeling te brengen. Van dit soort ventilator bestaan er verschillende types die verschillen in de hoeveelheid lucht die ze kunnen verplaatsen. Hoe groter en dieper de schoepen, hoe meer lucht kan verplaatst worden.
De zeer krachtige ventilatoren met een grote capaciteit om lucht te verplaatsen vindt men hoofdzakelijk terug in de motoren die buiten de dampkap worden geüinstalleerd, met andere woorden bij motorloze dampkappen met externe motor. Deze ventilatoren zorgen voor een grote luchtaanzuiging, waardoor, bij een aangepast afvoersysteem, zeer hoge rendementen worden opgetekend.
Ook in eenvoudigere dampkappen vindt men deze ventilatoren echter terug. Het nadeel van de axiale ventilator is echter, wanneer hij in de dampkap ingebouwd zit, dat hij niet zo goed in staat is om de aangezogen lucht doorheen een afvoerbuizensysteem door te duwen. Dit komt doordat de ventilator behoorlijk wat luchtwervelingen in het buizensysteem veroorzaakt, wat tot extra leidingverlies leidt.
De tangentiële ventilator
De tangentiële ventilator
bestaat uit een motor en een soort schoepenrad waarvan de schoepen in dezelfe richting van de motoras zijn gemonteerd. De ventilator op zich ziet er tonvormig uit. De aangezogen lucht wordt door de ventilator loodrecht op de asrichting van de motor uitgeblazen.
Deze ventilatoren hebben als goede eigenschap dat ze haast geen luchtwervelingen veroorzaken, waardoor ze zeer goed in staat zijn de lucht doorheen een buizensysteem te stuwen. Dit ype ventilator wordt dan ook veel in de dampkap zelf ingebouwd en minder in externe motoren. Bij sommige fabikanten wordt de tangenti ële ventilator zo gebouwd dat de aanzuiging van de lucht langs beide ton-openingen van de ventilator gebeurt, wat leidt tot een hoger rendement. Dit type ventilator is ook merkelijk stiller dan de axiale ventilator. In vergelijking met een in de dampkap ingebouwde axiale ventilator geeft de tangentiële variante bovendien een hoger rendement.
Het coanda-effekt.
Coanda effect
Sommige dampkappen zijn met een extra ventilator uitgerust die op zich niet bijdraagt tot de aanzuiging van de kookdampen, maar die ervoor zorgt dat de dampen optimaal onder de dampkap wordt geblazen. Op die manier wordt de efficiëntie van de dampkap aanzienlijk verhoogd, daar er minder dampen zullen ontsnappen langs de zijkanten en voorkant.
Het werkingsprincipe hiervan is gebaseerd op het zogenoemde “coanda-effect”. Dit aerodynamisch verschijnsel bestaat erin dat lucht die rond een cylinder wordt geblazen de neiging heeft om de vorm van de cylinder – de cirkel dus – te blijven volgen in plaats van een rechte lijn.
Praktisch gezien is vooraan de dampkap over de gehele breedte een cylinder geïntegreerd. Een extra ventilator blaast de lucht doorheen een smalle spleet langs deze cylinder. Zo ontstaat een extra luchtstroom richting onderkant van de dampkap. Dampen die de neiging hebben om langs de voorkant aan de zuigkracht van de ventilator te ontsnappen, worden nu door deze extra luchtstroom weer onder de dampkap geblazen waardoor de efficiëntie verhoogt.