Aan de hand van een eenvoudige rekensom kan men berekenen welke afzuigcapaciteit nodig is in de betreffende keuken. Een dampkap zal zo’n 6 Ã 12 maal per uur het volume lucht in de ruimte moeten kunnen verversen in de maximale normaalstand.
Indien het volume in de ruimte 25 m³ bedraagt, welke afzuigcapaciteit is er dan nodig?
Wel, door simpelweg de hoogte van de ruimte te vermenigvuldigen met de zijdes. In dit geval dus 2,5 m X 4 m X 2.5 m = 25 m³. Om het volume lucht in normale omstandigheden zo’n zes keer per uur te vervangen, zal men dus moeten rekenen op een minimum van 150 m³/u (kubieke meter per uur). Dit resultaat is dus het volume van de ruimte vermenigvuldigd met het aantal verversingen van het volume lucht per uur (25 m3³ X 6). Bij twaalf verversingen van het volume lucht per uur zal men minimum 300 m³/u afzuigcapaciteit nodig hebben. De benodigde afzuigcapaciteit moet bij de aankoop van een dampkap steeds in acht worden genomen.
Indien men de dampkap wenst te installeren in een open keuken heeft het geen zin van het volledige volume van het keuken- en het woongedeelte in acht te nemen voor de berekening van de afzuigcapaciteit van de dampkap: dit zou immers tot een veel te hoge waarde leiden. Het volstaat in dergelijk geval om het enkel het keukengedeelte in acht te nemen; met andere woorden, men beschouwt fictieve muren die dit gedeelte afbakenen en aan de hand van deze configuratie berekent men de benodigde afzuigcapaciteit.
Nogmaals, het heeft absoluut geen zin om voor een dampkap met meer rendement te kiezen als nodig is in uw keuken. Ook het onnodig schakelen op een hogere stand is te vermijden. De lucht zal immers niet beter ververst worden, de motor zal meer geluid maken en er wordt meer energie verbruikt. Alleen maar nadelen dus.