Op veel apparaten zit een energielabel. Met dit label kunt u in één oogopslag zien of het apparaat energiezuinig of -onzuinig is. Soms zijn energiezuinige apparaten duurder in aanschaf maar u verdient de extra kosten vaak terug door een lagere energierekening.
Net zoals bij koelkasten en diepvriezers worden ook ovens voorzien van een energielabel. De overgrote meerderheid vande aangeboden modellen behoren tot de klasse A of B. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de koelkast wordt het energieverbruik van de oven in de eerste plaats bepaald door de frequentie van het gebruik. Bij een gemiddeld gebruik van 3-maal per week kunnen we de volgende waarden vastleggen:
Energieklasse
A: 110 kWh/jaar
B: 140 kWh/jaar
C: 170 kWh/jaar
D: 200 kWh/jaar
Bron www.hausgeraete-plus.de
De energie-efficiëntie bij ovens wordt bepaald door een gestandardiseerd “gerecht” – het gaat hier om een gestandardiseerde baksteen verzadigd met water – een bepaalde temperatuursverhoging te geven. De opgenomen hoeveelheid energie is daarbij een maat voor de energie-efficiëntie. Men maakt bij het toekennen van het energielabel wel het onderscheid tussen kleine, middelgrote en grote ovenvolumes.
Vele ovens werken met een extra thermische sonde. Een thermische sonde is een sonde die de temperatuur meet binnenin het voedsel. Men sluit de sondekabel aan in de voorziene plug en steekt het sondepunt tot de kern in het vlees. Wanneer de vooraf ingestelde temperatuur bereikt is (binnen in het voedsel), zal de oven automatisch stoppen. Op deze manier zal u uw vlees ook vanbinnen lekker gaar krijgen en bespaart u bovendien heel wat energie. Bovendien hoeft men zich ook geen zorgen meer te maken over de bereidingstijd van het gerecht. De in te stellen temperatuur is afhankelijk van het type bereiding en van het gewenste resultaat.
Veiligheid
In tegenstelling tot de beginjaren van de oven, hebben de fabrikanten het afgelopen decennium bijzonder veel aandacht besteed aan de veiligheid van hun producten.
Een belangrijke innovatie is de zgn. “koele voorzijde“. Concreet wil dit zeggen dat de ovendeur voorzien werd van 3 of zelfs 4 glazen waardoor de temperatuur aan de buitenzijde drastisch naar beneden ging. Een dankbare bescherming tegen de grijpgrage handjes van de allerkleinsten.
foto openening van een oven. De ovens van de betere klasse zijn daarnaast ook voorzien van eenkoelsysteem dat zorgt voor de koeling rondom het apparaat en het meubel. Hierdoor blijven niet alleen het bedieningspaneel en het handvat koel, maar zal er ook geen condensvorming plaatsvinden. Het eigenlijke koelen gebeurt meestal door middel van een traagdraaiende ventilator.
Het merendeel van de toestellen is tot slot uitgerust met eenkinderbeveiliging, een kinderslot zeg maar. Na het inschakelen van de beveiliging kunnen de ovenfuncties slechts ontgrendeld worden door het indrukken van een bepaalde toetsencombinatie.