Waterverbruik
De belangrijkste reden om zich een vaatwasmachine aan te schaffen is natuurlijk de tijd die men uitspaart. Omwille van een stijgend waterverbruik zal men de aanschaf van een vaatwasmachine niet moeten uitstellen. Er kan zelfs aangenomen worden dat met de hand afwassen duurder uitvalt dan afwassen met een vaatwasmachine, doordat het meer water en energie verbruikt.
Laat u de kraan lopen wanneer u aan het afwassen bent?
Moet u zoeken naar de juiste temperatuur van het water?
Wast u direct af na een maaltijd, of stapelt u het vuil vaatwerk op?
Al deze factoren spelen mee om de kostprijs te beramen van de handafwas. Het hangt er bij een vaatwasmachine, net zoals bij de handafwas, in grote mate vanaf hoe spaarzaam u omgaat met het toestel. Indien u bijvoorbeeld de machine niet volledig vollaadt, of bijvoorbeeld het foute programma gebruikt, of etensresten niet verwijdert, dan zal de vaatwasmachine inderdaad meer verbruiken.
Bij de vaatwasmachine kan u ervan uitgaan dat elke wasbeurt tussen 10 en 15 liter water verbruikt, terwijl dit bij de handwas ongeveer 40 liter per wasbeurt is. Om nog maar te zwijgen over het hygiënische aspect. Het water in de vaatwasmachine is immers veel warmer dan bij de handafwas, zodat bacteriën effectief geëlimineerd worden. Ook het gebruik van de theedoek wordt uitgeschakeld, wat een brandhaard van bacteriën is.
De aanschaf van een vaatwasmachine is in elk geval een schot in de roos.
Energieverbruik
Door een nieuwe Europese richtlijn werden alle elektrische toestellen zoals koelkasten, vaatwassers en wasmachines gecategoriseerd in een aantal energie-efficiëntieklassen. Energie-efficiënte wil zeggen hoe efficiënt een toestel omspringt met de energie die het uit het stopcontact haalt. Vaatwassers worden ingedeeld in de energielabels A tot en met D, waarbij de A-klasse nog verder wordt onderverdeeld in A+, A++ en A+++. Hoe meer plustekens, hoe zuiniger het toestel. Enkel vaatwassers met een A-label mogen nog worden verkocht. En vanaf 1 december 2013 moeten alle vaatwassers zelfs aan de voorwaarden voldoen voor een A+ label. Kleinere vaatwassers tot tien couverts en met een breedte van 45 cm mogen wel nog een A-label dragen.
Energielabel-vaatwasserDaarnaast kregen de etiketten ook enkele nieuwe pictogrammen waarvan we de milieu-impact en de geboekte technologische vooruitgang kunnen aflezen.
Wat staat er op het energielabel?
De naam van de leverancier/ het handelsmerk
De typeaanduiding van de leverancier
De energie-efficiëntieklasse
Het energieverbruik per jaar in kWh
Het waterverbruik per jaar
De droogefficiëntieklasse
Het aantal couverts in de standaardcyclus
Het lawaai dat het toestel maakt.
Zuiniger maar ook duurder
Het loont wel degelijk de moeite om te investeren in een vaatwasmachine met het zuinigste energielabel. Zo is een A+ toestel 10 % zuiniger zijn dan een toestel met label A, een toestel met A++ label is 20 % zuiniger en een met A+++ is 30 % zuiniger. Maar deze besparing in energie vertaalt zich natuurlijk wel in de hogere aankoopprijs van het toestel. U kunt voor uzelf beslissen of de besparing de meerprijs bij aankoop dekt. Indien niet, kunt u nog steeds een zuiniger toestel kopen uit milieuoverwegingen.
Energietips
Het is niet nodig het vaatwerk eerst af te spoelen vooraleer het in de vaatwasmachine te plaatsen. Het toestel is zelf in staat om alle etensresten perfect te verwijderen en voor een perfect schone vaat te zorgen. Het vooraf afspoelen van het vaatwerk zorgt enkel voor nutteloos extra waterverbruik.
Kies het juiste programma en de temperatuur naargelang de vuilheid van de afwas. Indien u dit niet zelf weet te doen, raadpleeg dan de handleiding of start het intelligente programma.
Plaats de afwas zo dat de waterstralen van de sproeiarmen bij de afwas kunnen. Daarbij is het van groot belang dat het vaatwerk niet met elkaar in contact komt. Alleen zo kan een optimale werking van uw toestel gewaarborgd worden.
Schakel de vaatwasmachine pas in als het toestel volledig vol geladen is.
Gebruik het voorspoelprogramma wanneer er een klkeine hoeveelheid vuil vaatwerk in toestel staat maar u toestel niet onmiddellijk zal inschakelen.
Controleer van tijd tot stond de binnenkant van de vaatwasmachine. De sproeiarmen, sproeimonden, filter,… moeten steeds zuiver zijn.
Reinig het filtersysteem regelmatig en grondig: het systeem bestaat meestal uit een drietal filters:
een vlakke filter voor de eerste grove filtering
een fijne filter
een microfilter die tot de kleinste deeltjes kan tegenhouden