Tijdens het koken ontstaan naast de gerechten een aantal meestal ongewenste nevenproducten: ongebruikte warmte van het kooktoestel, vocht, geuren, vet en rook.
De warmte is natuurlijk noodzakelijk bij het bereiden van gerechten, maar het kan interessant zijn het teveel aan warmte af te voeren. In de winter zal het teveel aan warmte bijdragen aan de verwarming van de keuken, maar in de zomer is het teveel aan warmte meestal ongewenst.
De vochtigheid ontstaat door de verdamping van vocht tijdens het bereiden van een maaltijd. Indien dit vocht niet wordt afgevoerd zal dit neerslaan op wanden, kasten, toestellen, en deze aantasten, en een blijvende beschadiging van het keukeninterieur teweegbrengen. Zo kan bijvoorbeeld de verf van de muren beginnen afbladeren, wat uit esthetisch oogpunt verschrikkelijk is voor het uitzicht van de keuken. In een meer verregaand stadium zal het water van de kasten aflopen, en misschien zelfs uitmonden in het opzwellen van de keukenmeubelen of leiden tot schimmelvorming in het interieur.
Ook geuren kunnen zeer hinderlijk zijn. Met een licht aroma van vers gebakken brood is natuurlijk niets mis, maar als men bijvoorbeeld uren later nog steeds het vet van de friteuse ruikt is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Een vetwalm bijvoorbeeld, die ontstaat bij het smelten van vet, dient dan ook kost wat kost vermeden te worden. Bij onvoldoende luchtcirculatie zetten de vetten zich neer op de infrastructuur van de keuken. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is dit absoluut «not done », aangezien vetten heel wat bacteriën aantrekken in de keuken. Bovendien zullen onafgevoerde of niet efficiënt geëlimineerde geurtjes zich doorheen het hele huis verspreiden.Het nut van een degelijke dampkap die de storende elementen ofwel afvoert ofwel op een efficiënte manier elimineert, blijkt dus zeer duidelijk uit het voorgaande. Het nut van een degelijke dampkap die de storende elementen ofwel afvoert ofwel op een efficiënte manier elimineert, blijkt dus zeer duidelijk uit het voorgaande.