Frontafwerking: melamine en laminaat
Het meest gekende en verspreide front is het melamine / laminaat front. Dit geeft meteen ook heel wat mogelijkheden op het gebied van kleur en houtimitaties. Melamine is eigenlijk een hars die onder hoge druk op het basisvlak geperst wordt, een beetje zoals de HPL-toplaag op het werkvlak. Het is een degelijk en budgetvriendelijk materiaal. De kanten worden afgeboord met zgn. ABS-strips.
PRO
– Behoorlijk krasvast
– gemakkelijk in onderhoud
– groot aantal verschillende decors
CONTRA
– Naden zijn zichtbaar
Frontafwerking: fineer
Een tweede mogelijkheid is de afwerking d.m.v. een dun laagje fineerhout dat op het basisvlak verlijmd wordt. Deze basisplaat bestaat dan meestal uit vezelplaat of multiplex. Voor de fineerlaag komen allerhande houtsoorten in aanmerking, gaande van klassieke eik tot het ultramoderne zebrano. De afwerkingslaag wordt vervolgens naar wens hoogglans, mat of satijn gevernist.
PRO
– Charme
– Vrij gemakkelijk onderhoud door vernislaag
CONTRA
-Niet volledig krasvast
Frontafwerking: folie
Een derde mogelijkheid voor het decor van de fronten is het aanbrengen van een folie of film.
Dit is eigenlijk een flinterdun laagje dat via een chemisch proces op het basisvlak verlijmd wordt.
Het bekleden met folie is een vrij nieuw procédé dat dankzij de vooruitgang inzake technologie een degelijke en fraaie optie is voor de bedekking van het front. Deze technologische innovaties hebben ook een andere verdienste: een brede waaier aan foliesoorten; unifolies (polymeer), lakdraagfolies, alu-metallic-folies enz. Neem daarbij nog de houtimitaties en je hebt een ruime keuze vergelijkbaar met die van de melamine decors.
Sinds kort is de lakdraagfolie bijzonder in; hij biedt immers een meer dan dankbaar alternatief voor de gelakte decors.
De eerlijkheid gebiedt ons evenwel te zeggen dat de eerste folies niet gespaard zijn gebleven van een aantal kinderziektes. Doch tegenwoordig wordt door nagenoeg alle fabrikanten een garantietermijn van 5 jaar aangeboden.
Net als bij de melamine-deur zijn de decoratiemogelijkheden voor het foliefront zeer gevarieerd: houtstructuren, RAL-kleuren enz. Let er wel op dat er steeds MDF of HDF (= High Density Fiberboard) als basismateriaal gebruikt word.
PRO
– Ruime keuze
– Constante verbeteringen en innovaties
CONTRA
– Niet volledig krasvast na het aanbrengen van laklaag
– Materiaal met een slechte reputatie.
Frontafwerking: massief
Massieve fronten zijn houten fronten vervaardigd uit massieve balken. Om de krassen en beschadiging zo veel mogelijk te voorkomen wordt er vooral geopteerd voor harde houtsoorten zoals eik, kerselaar, beuk of esdoorn. Dit type van decor vindt men hoofdzakelijk terug in de rustieke en landelijke keukens.
PRO
– Ongekend charme
CONTRA
– Niet krasvast
– Goed onderhoud en regelmatig behandelen zijn aangewezen.
Frontafwerking: lak
Natuurlijk kunnen de gelakte fronten niet ontbreken in ons overzicht.
De lakdecors hebben net als de foliedeuren een MDF-paneel als basis, waarop vervolgens de lak gespoten wordt. Om een mooi, glanzend effect te verkrijgen wordt de laatste laklaag gepolierd. Ook kan men de fronten een matte, industriële look geven door het aanbrengen van een zgn. structuurlak. Het dient aangestipt te worden dat laatstgenoemde prijsgunstiger is dan de hoogglas equivalent.
De gelakte fronten worden hoofdzakelijk gebruikt in de contemporaine keukenarchitectuur, maar ook in het segment van de rustieke keuken wordt er vaak voor lakfronten geopteerd, zij het dan wel met een matte afwerking.
Nieuwe feature in de cottage-stijl is de toepassing van verftechnieken, zoals het afbleken van de fronten, of het laten barsten van de lak voor een authentieke look.
PRO
– Kleurvariatie (iedere RAL-kleur kan gemaakt worden)
– Exclusief uiterlijk
CONTRA
– Niet bestand tegen krassen
– Hoog prijskaartje
– Poetswerk
Frontafwerking: ABS/PMMA-folie
Sinds kort is er ook een ABS/PMMA-folie op de markt die in een dikte van ongeveer 1 mm op een drager verlijmd wordt en een zeer mooi glad hoogglans of mediumglans uitzicht heeft, de randen worden met dezelfde kwaliteit ABS boord afgewerkt. Voor deze variante wordt meestal een drager van MDF of HDF gebruikt. Dit materiaal kan meestal ook gepolierd worden om een optimale glans te verkrijgen.