Hoe komt het dat maaltijden die opgewarmd worden in de microgolfoven soms droog smaken? Wel, een microgolfoven werkt via elektromagnetische golven. De vetten, suikers en water die aanwezig zijn in het voedsel absorberen die golven, waarna er warmte ontstaat. Doordat het voedsel opwarmt – en meer specifiek doordat de watermoleculen voor een groot tot de opwarming bijdragen – verdampt de grootste hoeveelheid van het water. Hierdoor droogt het voedsel uit. Dit kan deels vermeden worden door het gerecht af te dekken tijdens het koken met de microgolfoven.
- Plaats de microgolfoven op een voor u comfortabele werkhoogte. Het kan namelijk het meest gebruikte toestel in de keuken zijn.
- Waarom ontploft een ei in de microgolfoven ? Doordat de dooier van het ei sneller kookt dan het eiwit ontstaat er een overdruk binnen het ei. Overtreft deze overdruk de kracht van de eierschaal, dan ontploft het ei. Dit kan men oplossen door in de minst bolle top van het ei een klein gaatje te prikken. Hieronder bevindt zich namelijk een luchtbel. Tijdens het opwarmen van het ei in de microgolfoven drukt de overdruk van het ei de lucht uit het ei waardoor de overdruk verkleint en het ei niet ontploft.
- Wat is het verschil tussen een magnetron en een microgolfoven? In Nederland noemt men een microgolfoven veelal een magnetron. Maar eigenlijk is de magnetron de eigenlijke energiebron die door middel van trilholten en een magneetveld hoogfrequente elektromagnetische energie kan opwekken, dus een onderdeel van de microgolfoven.
- “Hot” en “cold spots” in de ovenruimte: doe de test! Er bestaat een relatief eenvoudig trucje om de koude en warme zones van je microgolfoven te bepalen. Bereid een pannenkoekdeegje met bloem en water en suiker. Giet vervolgens een dun laagje over de bodemplaat van de oven en zet deze aan gedurende 1 min. Normaal gezien zou je nu donkere en lichtere partijen moeten bekomen. De donkere zijn dan de “hot spots”.
- In microgolfovens kan gebruik gemaakt worden van een bruineerschotel of “crisp”-plaat. Deze vitrokeramische ovenschotels zijn uitgerust met een speciale ferromagnetische bodemlaag die door de microgolven in een mum van tijd zeer heet wordt. Op deze manier kan men toch gerechten laten bruinen en korsten in een zuivere microgolfoven. Sommige toestellen op de markt worden zelfs standaard met een crispplaat geleverd.
- Lange opwarmingstijd bij conventionele ovens De lange opwarmingstijd (20 minuten) bij sommige conventionele ovens is te verklaren doordat de weerstanden hun warmte in eerste instantie aan de ovenwanden afgeven; de wanden geven hun warmte vervolgens door aan de ovenruimte en de bereidingen.
- Wat moet ik zeker doen vooralleer ik de pyrolyse start? Let er op dat u alle toebehoren (sleden, braadspit, vetopvanger…) uit de oven haalt alvorens de reinigingscyclus in werking te zetten. Door de enorme temperatuur (500 °C) zullen ze immers onherstelbaar beschadigd worden.
- Wat zijn geautomatiseerde programma’s? Veel ovens zijn tegenwoordig voorzien van een aantal voorgeprogrammeerde, automatische programma’s. U kiest het icoon van het te bereiden gerecht, voert het juiste gewicht in en de oven zal de rest doen. Dit zijn echter standaardfuncties en geven natuurlijk geen garantie dat uw gerecht volledig naar uw smaak zal zijn. Sommige voorgeprogrammeerde functies kunnen bij het kiezen nog deels aangepast worden; gaartijd, vermogen, bruiningsgraad,…
- Is voor een stoomoven wateraf- en aanvoer noodzakelijk? Niet noodzakelijk. Controleer dit vooraf in de specifikaties van het toestel.
- Zijn er specifieke stoomrecepten? Ja inderdaad. Heel wat weetjes en recepten zijn te vinden op www.stoomkoken.be, een platform dat in het leven geroepen werd door Miele.
- Recipiënten in de microgolfoven: Let er goed op dat je het juiste recipiënt of reservoir gebruikt: Het moet namelijk bestand zijn tegen hoge temperaturen en zoveel mogelijk de golven doorlaten. Concreet kan u geen kwaad met recipiënten vervaardigd uit vitrokeramisch of glazen materiaal. Metalen recipiënten zijn uit den boze.