Een dampkap wordt meestal aan de wand of hangend aan het plafond bevestigd. Maar wat indien het kooktoestel zich vlak voor een raam bevindt of geïntegreerd is in een kookeiland en de dampkap het zicht naar de leefruimte zou belemmeren?
In dat geval kan er geopteerd worden voor een systeem met randafzuiging. Er is dan geen sprake meer van een “dampkap” in de letterlijke zin van het woord daar er geen kap meer aan te pas komt. De randafzuiging wordt geïntegreerd in het werkblad net naast de kookplaat of ander kooktoestel zoals friteuze, stoomkoker, contactgrill, tepan yaki e.d.
rooster van de dampkap met randafzuigingHet systeem bestaat uit een rooster dat langs beide zijden van de kookplaat of tussen verschillende zogenaamde domino-elementen wordt geplaatst. Het rooster zelf kan permanent open zijn, of afgesloten door een klep die manueel of elektromechanisch wordt geopend en gesloten. In het rooster is meestal een metaalfilter geïntegreerd die makkelijk kan verwijderd worden voor reiniging. Bij de systemen met randafzuiging kan de motor worden ingebouwd in de onderliggende keukenkast, of, net zoals bij de motorloze dampkappen op afstand, in een aanpalende ruimte of buiten. Deze laatste oplossing is behoorlijk stiller en spaart bovendien een aanzienlijke hoeveelheid opbergruimte. De buizen van het afvoersysteem worden bij deze oplossing in de vloer verwerkt: hieraan denkt men best bij het plannen van de keuken. Een andere mogelijkheid bestaat erin het afvoersysteem door de keukenvloer naar een onderliggende ruimte te leiden van waaruit de dampen naar buiten worden afgevoerd.
Naast de randafzuiging met luchtafvoer bestaan er eveneens systemen met luchtrecirculatie, met andere woorden systemen waar geen luchtafvoer naar buiten vereist is. Installatie van dergelijke systemen zijn aanzienlijk eenvoudiger.
Bovendien bestaan er in het werkblad geïntegreerde afzuigsystemen die uitgeschoven kunnen worden naast of zelfs over het kooktoestel waardoor de dampen gemakkelijker kunnen worden aangezogen.
Het gebruik van een randafzuiging is volledig verschillend van een klassieke dampkap. Tijdens het koken hebben de meeste dampen de neiging om op te stijgen. Dit komt door de warmte die inherent is aan het koken en omdat de meest gevormde damp – waterdamp – van nature opstijgt. De taak van dampkap is deze dampen op te vangen, aan te zuigen en naar buiten te transporteren. Het spreekt voor zich dat een randafzuiging het met deze dampen moeilijker zal hebben daar het systeem deze dampen terug naar beneden zal dienen aan te zuigen. Daarom wordt tijdens het koken aangeraden om het deksel wat schuin op de kookpot te laten staan. Het deksel doet dan dienst als dampgeleiding naar de zijkant van de kookplaat, waardoor de randafzuiging de waterdamp makkelijker kan aanzuigen.
Maar niet alle dampen stijgen van nature op. Vette – en zware – dampen die ontstaan tijdens het bakken en braden of frituren stijgen slechts even op en hebben dan de neiging weer terug te vallen. Klassike dampkappen hebben het hier niet mee onder de markt daar ze moeilijker deze zware dampen zullen kunnen aanzuigen. De randafzuiging daarentegen zuigt deze vette dampen moeiteloos aan. Dit systeem is dan ook ideaal naast een grill of tepan yaki.