De WTW-unit is een interessante innovatie. WTW-unit staat voor WarmteTerugWin-unit.
De lucht die door de dampkap wordt aangezogen en naar buiten wordt geblazen is doorgaans warm. Enerzijds omdat lucht uit de verwarmde keuken wordt aangezogen, anderzijds omdat tijdens het koken eveneens warmte ontstaat. Deze naar buiten geblazen warmte is met andere woorden puur energieverlies, zeker omdat voor elke m³ lucht die de dampkap naar buiten transporteert er een m³ koude lucht van buiten naar binnen gebracht dient te worden om de goede werking van de dampkap te garanderen. Koude lucht die door de centrale verwarming opnieuw dient opgewarmd te worden.
Om dit energieverlies tot een minimum te beperken werd de Warmte-TerugWin-Unit ontwikkeld. Hierbij wordt de warme lucht die door de dampkap naar buiten wordt geblazen eerst over een warmtewisselaar geblazen, die er de warmte van onttrekt. De luchttoevoer van buiten naar binnen verloopt eveneens over deze warmtewisselaar: de koude lucht neemt nu de warmte van de warmtewisselaar op. Men kan dus stellen dat de warme afgevoerde lucht de binnenstromende koude lucht opwarmt, zodanig dat minder gestookt dient te worden om de keuken op temperatuur te houden. Deze WTW-systemen kunnen een rendement tot 85% bereiken.