De kolomkasten zijn enorm populair geworden in de hedendaagse keukenarchitectuur. De kolomkast ziet er dan ook bijzonder fraai uit. Er kan gekozen worden voor verschillende manieren van indeling en hoogtes (van 140 cm tot 230 cm naargelang merk en aanbieder). Vaak worden er een aantal kolommen naast elkaar geplaatst en eventueel tot een mooi geheel omkadert. Kolomkasten bieden door hun hoogte heel wat ruimte die verschillende toepassingen heeft.
De nieuwste trend, tot slot, inzake toestelkasten, is diegene die toelaat om de vaatwas op hoogte in te bouwen. Inderdaad, de afwasautomaat wordt op die manier niet langer onder het werkvlak geplaatst, maar op een 45 - 50 cm hoogte, te meten vanaf de grond. Dit gebeurt natuurlijk hoofdzakelijk vanuit ergonomisch belang. De verhoging vergemakkelijkt immers aanzienlijk het in- en uitladen van de vaat. Een aanrader voor mensen met rugklachten!
De constructie van toestelkasten is altijd zodanig dat er achter het toestel een luchtstroom kan ontstaan die de koeling van het apparaat waarborgt. In het gedeelte waarin het toestel geplaatst wordt zal geen rugwand voorzien worden, de compartimenten boven en of onder het toestel zullen wel voorzien worden van een rugwand die dan 3 - 5cm terugspringt naar de binnenzijde van de kast. Er moet tevens in de sokkel en ook bovenaan, indien de bovenzijde tussen kast en plafond gesloten wordt, voldoende opening (rooster of uitsparing) voorzien worden om het schouweffect achter de toestellen te waarborgen en zo een voldoende koeling te bekomen.
Wanneer men gebruik maakt van een vlakscharnier spreekt men ook wel van een deur-op-deur-bevestiging. Inderdaad, het front van de kast wordt vastgezet op de deur van het apparaat (vandaar deur-op-deur!). De vlakscharnier heeft als grote voordeel dat ze meer slijtvast is dan de glijbevestiging of sleepdeur. Bij glijbevestiging wordt het front aan de keukenkast zelf vastgemaakt. Bij het openen van de kast zal vervolgens de toesteldeur mee open gaan dmv. een glijsysteem.
Een andere vorm van voorraadkast is deze waarin een gedeelte van de manden aan de deur bevestigd mee open draait en een gedeelte dwars geplaatste manden aan een telescopische kader uittrekbaar is.
(kastbreedtes van 45, 50 en 60 cm).
opbouw van de kolomkast
Een kolomkast is net als de onder- en bovenkast opgebouwd uit 2 doorlopende zijpanelen. (1) die de hoogte en diepte van de kast bepalen. Tussen deze zijpanelen is er een onder- en boventussenstuk (2) dat de breedte van de kast definieert. Verder is de kolomkast onderverdeeld door tussenbodems (5), naargelang indeling en toepassing, in compartimenten. Deze kunnen al of niet voorzien zijn van een deur (4) en een rugwand (3) of zonder beiden (nis 1 + 2), al naargelang de toepassing van de kast. De rugwand (3) is ook hier meestal enkele centimeters naar de binnenzijde geplaatst om dezelfde redenen als bij de onderkast. Een bijkomende reden voor de dieper geplaatste rug is verder bij de toestelkasten beschreven.toestelkasten
De toestelkasten zijn meestal 60 cm breed; de hoogte en diepte van de uitsparing kan variëren in functie van het toestel dat erin moet komen. Men spreekt in dit opzicht vaak van de nismaat van een toestel. De Standaardnismaten zijn bv. 38, 45, 59 cm. Deze nissen zijn bestemd voor ovens, microgolfovens, koffieapparaten enz. Voor de koelkasten zijn de meest voorkomende nismaten 88, 102, 122, 145, 158 en 178 cm. U dient in principe weinig rekening te houden met de nismaat, tijdens het bespreken van uw keuken. De nismaat is immers het domein van de keukenvakman. Houd er echter wel rekening mee als u een toestel uit een bestaande keuken vervangt.De constructie van toestelkasten is altijd zodanig dat er achter het toestel een luchtstroom kan ontstaan die de koeling van het apparaat waarborgt. In het gedeelte waarin het toestel geplaatst wordt zal geen rugwand voorzien worden, de compartimenten boven en of onder het toestel zullen wel voorzien worden van een rugwand die dan 3 - 5cm terugspringt naar de binnenzijde van de kast. Er moet tevens in de sokkel en ook bovenaan, indien de bovenzijde tussen kast en plafond gesloten wordt, voldoende opening (rooster of uitsparing) voorzien worden om het schouweffect achter de toestellen te waarborgen en zo een voldoende koeling te bekomen.
koelkast
Hier zijn er 2 mogelijkheden: Glijbevestiging of een vlakscharnierWanneer men gebruik maakt van een vlakscharnier spreekt men ook wel van een deur-op-deur-bevestiging. Inderdaad, het front van de kast wordt vastgezet op de deur van het apparaat (vandaar deur-op-deur!). De vlakscharnier heeft als grote voordeel dat ze meer slijtvast is dan de glijbevestiging of sleepdeur. Bij glijbevestiging wordt het front aan de keukenkast zelf vastgemaakt. Bij het openen van de kast zal vervolgens de toesteldeur mee open gaan dmv. een glijsysteem.
voorraadkast
Voorraadkasten in hun simpelste uitvoering zijn voorzien van verstelbare legplanken en zijn standaard 30, 40, 45, 50 en 60 cm breed. Een veel gebruikte en vooral praktische voorraadkast is de zogenaamde apotheekkast. Deze is meestal maar 30 of 40 cm breed en bestaat uit een metalen frame dat eventueel op de volledige hoogte van de kast uittrekbaar is op zware glijders. Aan deze metalen kader kan men mandjes bevestigen die op verschillende tussenafstanden geplaatst kunnen worden zodanig dat we een zeer overzichtelijke modulaire kast krijgen. De deur is op het frame gemonteerd zodat deze met de manden mee open gaat. Een nieuwere generatie maakt het ook nog mogelijk de gehele inhoud na uittrekken 90° te draaien zodat de volledige diepte van de manden in de breedte zichtbaar en bereikbaar is.voorraadkast met uittrekbare lades
Men kan ook opteren voor een voorraadkast met zwaar belastbare uittrekbare lades die ofwel achter een volledig opendraaiend front gemonteerd worden en dan individueel te openen zijn, of samen met het front uittrekbaar zijn. Meestal worden hier de bredere kasten, 50 en 60 cm, mee uitgerust. Nadeel is dat bovenaan de inhoud minder zichtbaar is en meestal zullen ze niet hoger dan ooghoogte geplaatst worden.Een andere vorm van voorraadkast is deze waarin een gedeelte van de manden aan de deur bevestigd mee open draait en een gedeelte dwars geplaatste manden aan een telescopische kader uittrekbaar is.
(kastbreedtes van 45, 50 en 60 cm).