Hoe het begon.
Het begon allemaal met een gat in de grond zoals dat met vuurtje stoken gaat. Met het vuur verwarmde de mens zichzelf en de ruimte waarin men vertoefde. Tegelijk kon men het vuur gebruiken om hun voedsel mee te koken. Mammoet stond destijds dan ook het vaakst op het menu.
Het principe van een oven is echter om de opgewarmde lucht in te sluiten in een thermische “kamer” en op die manier het voedsel te laten garen. De eerste ovens die dat principe trachten toe te passen dateren van 29.000 jaar voor Christus. Met deze kuilen in de grond werd de warmte zo goed mogelijk bij elkaar gehouden om het mammoetvlees te laten garen. Zo werden in Mezhirich, (Oekraïne), ooit restanten van een kamp gevonden van zo’n 20.000 jaar voor Christus. Hieruit bleek dat in iedere hut of woning zo’n stookplaats aanwezig was. Het vlees werd omwikkeld in bladeren en daarboven werd dan een constructie gebouwd met stenen en aarde.
Vanuit de pre-dynastieke periode in Egypte weten we dat ook ovens werden gebruikt voor het bakken van aardwerk en stenen. Even later waren er de frontgeladen broodovens. De oude Grieken hadden reeds een breed scala aan broodvormen om te serveren bij diverse voedingsmiddelen.
Tijdens de Middeleeuwen werd er dan weer gebruik gemaakt van open haarden in combinatie met grote “cauldrons”( grote ketels). Nadien onderging de oven een echte evolutie. Van op hout gestookt naar steenkool of gas en later elektrisch.
Percy Spencer slaagde er in 1946 in om samen met de hulp van
ingenieurs de magnetron te patenteren.
Door het gebruik van de microgolfstraling worden de moleculen in voedsel geprikkeld en vanuit die wrijving van de moleculen komt de productie van warmte om het voedsel te laten garen.
Intussen zijn we al een aantal jaren vertrouwd met de Combi-microgolfoven. Miele ging nadien op zoek naar een nog andere denkwijze en kwam vorig jaar op de markt met de ‘ Dialog’. Deze oven werkt op dezelfde stralingsfrequentie als die van smartphones. Revolutionair want hiermee wordt het garingsproces gestart van binnenuit naar de buitenkant. Daarnaast heeft dit proces ook een aanzienlijke tijdswinst.