Koel-vries combinatie koelkast. Sommige kastmodellen koelkasten zijn uitgerust met een zogenaamde “0°-zone”. Deze zone kan een apart gedeelte zijn met eigen deur, maar kan ook in de koelruimte geïntegreerd zijn. De “0°-zone” of “vershoudzone” heeft als eigenschap dat de levensmiddelen worden bewaard bij een temperatuur van nabij 0° Celcius. Bij 0° en aangepaste luchtvochtigheid kunnen levensmiddelen merkelijk langer worden bewaard. Daar niet alle levensmiddelen bij dezelfde vochtigheidsgraad optimaal bewaard worden, is de vershoudzone uitgerust met twee verschillende compartimenten: een vochtige zone en een droge zone. In de vochtige zone bedraagt de temperatuur ongeveer 0°C met een relatieve vochtigheidsgraad van ongeveer 95%. In deze zone kunnen groenten en fruit – weliswaar onverpakt – tot minstens drie keer langer worden bewaard dan in een klassieke koelkast. De vochtigheidsgraad in de vochtige zone wordt gecreëerd door de groenten en fruit die er worden in bewaard. Bovenaan de vochtige zone bevindt zich een vochtfilter die het teveel aan vocht zal doorlaten om zo condensatievorming in de vochtige ruimte te verhinderen. De doorgelaten vochtigheid komt in de droge zone terecht waar dan een relatieve vochtigheidsgraad van ongeveer 50% zal heersen bij een temperatuur van rond 0°C. In deze zone kunnen vlees, vis, kazen, zeevruchten e.d. – weliswaar verpakt – eveneens tot minstens drie keer langer bewaard worden. Een aantal levensmiddelen kunnen echter niet in de vershoudzone optimaal worden bewaard: eieren, melk, boter, dranken om onmiddellijk te consumeren, yoghurt e.d. worden best in het klassieke koelgedeelte bewaard.
Deze koelkasten hebben misschien een iets hoger energievebruik, maar men kan er wel mee vermijden dat levensmiddelen dienen worden weggegooid. Bovendien hoeft men niet zo vaak naar de winkel te hollen om inkopen te doen, wat dan weer op brandstof bespaart.
Andere kastmodellen hebben dan weer een derde aparte zone die men als kelderzone omschrijft. In deze zone heerst een temperatuur die gemiddeld zo’n 4° C hoger ligt dan in het klassieke koelgedeelte. Soms kan de temperatuur ook instelbaar zijn. In deze zone kunnen levensmiddelen worden bewaard die niet zo’n lage temperatuur nodig hebben zoals, witte wijn, eieren, smeerbare boter,…
Technisch bekeken kunnen er grote verschillen zijn tussen de verschillende soorten kastmodel koelkasten. Bij de gecombineerde toestellen vindt men modellen met één enkele compressor en één enkele thermostaat die zich in de koelruimte bevindt. De regeling van de temperatuur van de diepvriezer gebeurt aan de hand van de temperatuur in de koelkast. Telkens de koelkast om koude vraagt, zal ook de diepvriezer van koude worden voorzien. Vaak is het daardoor in de diepvriezer merkelijk kouder dan de ideale – en maximale – -18°C. Dit systeem werkt enkel wanneer de kast in ruimte staat waarvan de omgevingstemperatuur binnen de klimaatklasse van het toestel valt. Nemen we aan dat een koel-vries-combinatie met klasse N (omgevingstemperatuur tussen +16° en +32° C) zich in een ruimte bevindt waar de temperatuur onder de +16° C kan zakken, dan zal het toestel niet meer naar behoren werken. In dit geval zal de diepvriezer langzaam ontdooien doordat het koelkastgedeelte niet genoeg naar koude "vraagt".
Er bestaan ook gecombineerde modellen met één enkele compressor en meerde thermostaten, namelijk één voor elke zone. Het gaat hier dan om elektronische toestellen die ervoor zijn uitgerust om het koelmiddel naar die zone te sturen die op dat moment naar koude vraagt. Hierbij zal de diepvriezer echter altijd de prioritaire zone zijn (daar daaarin steeds -18° C of kouder aangehouden dient te worden). Kastmodellen met 0°-zone zijn altijd van een elektronische sturing voorzien. Het voordeel van dit systeem is dat het merkelijk stiller dan de oplossing met twee compressoren. Het nadeel is dan weer dat niet alle zones apart kunnen worden aan- of uitgeschakeld. Energetisch gezien hebben deze toestellen het laagste verbruik van de gecombineerde toestellen.
Andere gecombineerde modellen beschikken dan weer over twee compressoren en twee thermostaten. Elke zone heeft dan zijn volledig eigen koelkring. Voordeel van dit systeem is dat de beide zones volledig onafhankelijk van mekaar kunnen bediend worden. Nadeel is dan weer dat de werking van twee compressoren tegelijk luider is dan de oplossing met één enkele compressor. Het energieverbruik ligt iets hoger dan dat van de eenmotorige varianten.