Keramische schijven
De keramische schijf als onderdeel van de keukenkraan. De kraan is via twee zacht-koperen buizen of flexibels verbonden met het warm en koud water. Deze twee aanvoerbuizen zijn via twee openingen in het lichaam van de kraan bevestigd recht tegenover de 2 ingangen van de menghuls. In deze menghuls bevinden zich twee zeer vlak geslepen diamantharde keramische schijven. De onderste keramische schijf zit vast en heeft drie openingen nl. twee ingangen (warm en koud) en één uitgang voor het gemengde water. De bovenste keramische schijf heeft één grote centraal gelegen opening. Deze is bedekt met een kunststof deksel om de thermische schokken te absorberen. De bovenste schijf is verbonden met de hendel, de beweging hiervan regelt de mate van toevoer van koud en warm water (dus de temperatuur en het debiet). Belangrijk voor het bedieningscomfort is de hendelverplaatsing. De hoek waaronder de hendel van koud tot heet water verplaatst kan worden, mag niet te klein zijn. De comfortabele en veilige temperatuur voor het lichaam liggen tussen de 30°C en 45°C. De draaihoek van de hendel in de comfortzone moet groot zijn zodat de gewenste mengtemperatuur gemakkelijk kan worden ingesteld.