Het werkvlak uit kunststof bestaat uit 2 onderdelen. Een basisvlak van 28 mm tot 60 mm dik, vervaardigd uit multiplex of spaanplaat (beiden al dan niet watervast) en een toplaag die bestaat uit HPL of laminaat die op het basisvlak verlijmd wordt.
De troeven van het kunststofkeukenblad zijn de budgetvriendelijkheid, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijk.
Wel is het bij sommige soorten oppassen voor krassen en hitte. Gebruik m.a.w. steeds een onderlegger als je voedingswaren snijdt of warme potten neerzet.
de soorten kunststofwerkbladen
De mogelijkheden die het kunststof werkblad biedt, zijn quasi onbeperkt. De laminaten zijn verkrijgbaar in alle mogelijke geuren en kleuren. Bijzonder populair zijn de visueel perfecte imitaties van houtsoorten en natuursteen.Een speciale vermelding verdient hier het zgn. volkern werkvlak. Volkern is eigenlijk een dikke laminaat die op dezelfde manier wordt gemaakt als HPL, maar waarbij er geen hout aan te pas komt. Het bestaat uit een gekleurde bovenlaag met daaronder enkele lagen met in fenolhars geïmpregneerd krachtpapier. Dit wordt geperst tot een plaat tussen de 8 en 12 mm dik. Net als bij het klassieke kunststof werkvlak wordt het geheel afgewerkt met een toplaag die het uitzicht van het blad bepaalt. Volkern is bikkelhard en net zo kras- en slijtvast als HPL. Daar het volledig uit kunststof bestaat, is het ook het meest hygiënische materiaal inzake werkvlakken. Het verbaast dan ook niet dat volkern veel verwerkt wordt in ziekenhuizen, labo’s en dokterspraktijken.
Op het gebied van randafwerkingen is er niet alleen een indrukwekkend arsenaal aan stijlen en kleuren ter beschikking, maar ook qua vormgeving zijn er heel wat mogelijkheden. Zo zijn de dikke, robuuste werkvlakken een hot item in de contemporaine keuken. Voor dit type randen wordt er dikwijls geopteerd voor een ander materiaal zoals aluminium, massieve lijst.
Qua vormgeving voor het kunststof werkvlak bestaan er drie belangrijke afwerkingen. De waterneus en de 180° ronde rand en waterkerende rand.
De waterneus zorgt er voor dat het water op het blad blijft liggen en niet op de vloer spilt. De rand met afgeronde hoeken is nog steeds de meest populaire randafwerking. Grote nadeel is evenwel dat gemorste vloeistoffen zich via de keukenkasten een weg naar beneden banen. Twee keer poetswerk dus.
De rand met waterkering houdt het midden tussen de twee voorgaande randen en zorgt er voor dat de gespilde vloeistoffen, via de gleuf loodrecht op de vloer vallen. Hierdoor blijven de onderkasten proper en droog.
De rand met waterkering houdt het midden tussen de twee voorgaande randen en zorgt er voor dat de gespilde vloeistoffen, via de gleuf loodrecht op de vloer vallen. Hierdoor blijven de onderkasten proper en droog.
het onderhoud
Kies een gerenommeerd merk voor een degelijk blad, er zijn immers veel imitaties van slechte kwaliteit op de markt. Het werkvlak uit kunststof vergt zeer weinig onderhoud, doordat het oppervlak mooi glad en niet poreus is. M.a.w. volstaat dagelijks reinigen met een vochtige doek.de wetenschap achter een kunststofwerkblad
Het is een laminaatsoort die samengesteld is uit meerdere lagen van cellulosevezels, die in synthetische hars gedrenkt worden en vervolgens onder hoge druk en temperatuur samengeperst worden.voordelen van een kunststofwerkblad
- onbeperkte keuze aan decors
- prijsgunstig
- onderhoudsvriendelijk
- groot aanbod randafwerkingen
- niet bestand tegen extreme temperaturen
- prijsgunstig
- onderhoudsvriendelijk
- groot aanbod randafwerkingen
nadelen van een kunststofwerkblad
- “top" niet altijd even krasbestendig- niet bestand tegen extreme temperaturen