Tips aankoop
Vooreerst moet u zich voldoende informeren. Deze tip geldt trouwens bij de aankoop van elk apparaat. Bekijk of u een stoom espressomachine, een halfautomatische of een handmatig apparaat wenst. Besteedt aandacht aan het volume van de watertank. Als je de enige bent die espresso drinkt heeft het geen nut om te kiezen voor een machine met een gigantische watertank. U heeft toch niet meer espresso nodig als u kan drinken. Bovendien zal de neiging steeds aanwezig zijn teveel espresso te maken, waardoor u koffie en energie verspilt. Indien u graag ook andere soorten koffie drinkt waarbij schuim nodig is kan u best kiezen voor een machine die stoom kan opwekken. U opteert best voor een espressoapparaat dat snel terug opwarmt zodat u nooit te lang moet wachten op een kop espresso. Het wattage is de indicator hoe snel de opwarming gebeurd. Hoe hoger het wattage des te sneller u over een lekkere kop espresso kan beschikken.Tips algemeen
Lage druk betekent dat de pomp in uw machine vervangen dient te worden. De minimale druk nodig voor een degelijke espresso te maken ligt tussen de 9 en 15 bar. Het water dient, alvorens door de koffie te worden geperst, een temperatuur te bereiken van 90 graden Celsius. Te heet water zal de espresso donker van kleur maken en een verbrandingssmaak geven. Is het water te koud dan zal de espresso flauw van smaak zijn en een lichte kleur hebben. Wanneer u zelf de koffie maalt moet u ervoor zorgen dat de koffiekorrels de ideale grootte hebben. Normaal is het voldoende om de koffiemolen op de fijnste stand te gebruiken. Indien u koffie koopt, let er dan goed op waarvoor de betreffende koffie gebruikt wordt. Koffie voor de snelfilter zal bijvoorbeeld niet goed zijn om espresso mee te maken. Voor een normale espresso heeft men 7 gram koffie nodig, 14 gram is het absolute maximum voor een kop espresso. Gebruik zoveel mogelijk voorverwarmde kopjes. Een koud kopje zorgt ervoor dat de koffie te snel afkoelt. Bovendien zal het karakteristieke schuimlaagje wegebben.
Vier manieren om koffie te bereiden
Turkse koffie houdt in dat men de koffie in kokend water laat trekken en vervolgens het mengsel filtert of laat bezinken. Filterkoffie bekomt men door heet water door de koffie te laten lopen. Cafetière italienne of Moka express wordt op een soortgelijke manier als espresso gemaakt. Alleen zal men hier heet water onder lichte druk door de koffie persen in plaats van onder hoge druk. Espressokoffie wordt met hetzelfde principe gemaakt. Hier zal er echter sprake zijn van een hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst.Espressso?
Het is een wijdverspreid misverstand dat espresso moet gemaakt worden met speciaal daarvoor gemaakte koffie. Elke koffiesoort en bonen kunnen hier voor gebruikt worden. Ook het verbrandingsproces van de koffie speelt geen rol bij het maken van espresso. Het is de manier van bereiden wat een espresso tot een espresso maakt. Espresso wordt in kleinere hoeveelheden geserveerd dan gewone koffie. Espresso zal krachtiger proeven dan een gewone koffie, maar beschikt niet over meer cafeïne. Dit komt omdat de espresso zo snel gemaakt wordt.
Onderhoud
Maak gebruik van de spoel reinigingsprogramma’s van uw espressoautomaat. Zo zal de machine automatisch gereinigd worden. Bij machines van de meer kwaliteitsvolle merken zal voor elke koffie-afname de spoeling verzekerd worden. Hou rekening met de ontkalking. Wat lopend water is genoeg om opvangschalen en reservoirs te zuiveren. Let er wel op dat u het koffiereservoir niet met een te vochtige doek poetst als u nadien van plan bent om een kop koffie te drinken, want door het vocht zal de koffie aankoeken aan de randen, en zal er dus nog meer opruimwerk zijn. De machine moet regelmatig gezuiverd worden van allerhande koffieresten. Vooral dan de sproeikoppen en filters. Ook het stoompijpje vergt reiniging van melkresten. Wanneer u de machine proper heeft gemaakt is het aan te raden de machine even in te schakelen zonder koffie.