Verzameling van kooktips :
Dank zij onze actie met de Orgalux Starterset hebben we vele interessante kooktips kunnen verzamelen. Deze willen we dan ook graag delen met ons publiek :
- Rood vlees bak je het beste in een combinatie van olijfolie en roomboter. Boter voor de smaak en kleur en olijfolie voor de hitte.
- Voor krokante aardappeltje kook je ze eerst halfgaar in kokend water met wat bakpoeder. Laat ze uitlekken en laat een tiental minuutjes rusten. Doe ze daarna in een verwarmde ovenschaal met olie in de oven en laat ze roosteren tot ze mooi goudbruin, knapperig én gaar zijn.
- Verse mais in een boterpapier draaien samen met boter. Zo de micro in. Heerlijk zacht en gezond.
- Maak pasta carbonara met truffelolie!
- Verse maïs in en boterpapier draaien samen met boter. Zo de microgolfoven in. Heerlijk zacht en gezond.
- In vleessaus, stoofvlees end.. een eetlepel rode bessenconfituur toevoegen voor de smaak.
- Na het koken van pasta, kan je die het beste even kort spoelen met koud water, zo kleeft die nagenoeg niet!
- Overschot van pesto, bouillon,... Invriezen in ijsblokvormpjes maakt nadien doseren veel makkelijker.
- Om het schiften bij zelfgemaakte mayonaise te voorkomen : voeg een soeplepel lauw water toe bij de start.
- Voor een koude schotel met vrienden maak ik altijd een 'omgekeerd hardgekookt ei'. Je plaatst een ei in een handdoek (goed vastmaken) met clips of plakband. En dan een tijdje goed met de handdoek draaien. Als je dan het ei kookt zit het eigeel aan de buitenkant en het eiwit aan de binnenkant. Het ziet er misschien niet zo smakelijk uit maar het is wel speciaal.
- Hoe maak je een bechamelsaus zonder vet ? Ingrediënten : 500 ml melk, 50 gr bloem, peper en zout en muskaatnoot. Doe alle ingrediënten in een shaker en shaken maar. Alles in één kookpot en al roerend laten koken.
- Laat de steel van je trostomaten mee sudderen in je tomatensaus. Dit zorgt voor een nog diepere, zuiderse tomatensmaak !
- Een pit in guacamole laten zitten vermijdt bruin worden.
- Een simpele tip voor als je een ei wil bakken. Giet een scheutje spuitwater in je mengeling tijdens het klutsen. Het zorgt bij het bakken voor een fluffy ei, lekker dik, maar met behoud van de smaak.
- Maak je pasta carbonara altijd met twee eieren per persoon. En werk af met truffelboter. Heerlijk !
- Om te vermijden dat worsten open spatten tijdens het bakken kan je deze op voorhand even in lauwe melk laten weken. Alle sappen en smaken blijven zo bewaard.